Groene harige rups met stekel

Datum van publicatie: 03.03.2021

Het Weiden in die naam echter verwijst niet naar weiden, maar naar de wilg. Lees meer over het fotograferen van rupsen Er wordt nog maar door weinig mensen gericht naar rupsen gekeken.

Rups: juli-september. De meriansborstel is een nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen: een fors beest voorvleugellengte 2 tot 3 cm met harige voorpoten die zijn vleugels in rust in een dakje boven het achterlijf houdt. De halskraag van de vlinder is behaard, waardoor het lijkt of de vlinder een kapje op heeft. De vlinders vliegen overdag en zijn gemakkelijk te verstoren.

De kleine beer is ook een nachtvlinder en zeer algemeen. De rups raakt het gif dat hij met zijn maaltijden van het jakobskruiskruid binnenkrijgt kwijt door dit in zijn huid op te slaan. Overslaan en naar de inhoud gaan.

Het is echter wel zo dat de waardplantkeuze van veel soorten heel breed is, zodat de determinatiewaarde in veel gevallen weinig exclusief is, groene harige rups met stekel. Op de bovenkant van voor- en achtervleugel bevindt zich een doorlopende, brede blauwe band met zwarte randen. Ook deze larven nemen een S-positie in wanneer ze worden bedreigd. Daarbij vreet de bastaardrups het bladmoes aan de onderzijde van het blad boot inruilen voor boot. De vlinders vliegen overdag en zijn gemakkelijk te verstoren?

Heeft de rups stekels.

 • Zo zag ik er zelf afgelopen weekend twee die over een omgevallen boomstam kropen en elke opening onder de bast controleerden of dat wellicht hun overwinteringsplek kon worden.
 • Rupsen van aurelia's determineren.

Header-right

Wat is dat voor bizarre rups? Heeft de rups uitsteeksels op het lichaam en waar zitten deze? Zet ze buiten! De rups is meestal lichtgeel, groengeel tot wit of zelfs roze van kleur en heeft bovenop drie opvallende meestal gele haarborstels staan. Komt vrij algemeen voor, nooit in grote aantallen. Op de bovenkant van voor- en achtervleugel bevindt zich een doorlopende, brede blauwe band met zwarte randen. De rupsen vreten aan de bloemknoppen, bloemen en onrijpe vruchten en pas als deze niet meer voorhanden zijn wordt aan de bladeren gevreten.

Waardplanten van de vlinder zijn Weegbree, Paardenbloem en andere lage pla. Hoeveel paar buikpoten heeft de rups. De rups is niet kieskeurig en leeft op allerlei inheemse bomen en struiken. De dieren verpoppen in de grond! Home Actueel Nieuws Nieuwsbericht.

Skip links

De rups is bleek blauwachtig grijs of witachtig groen met op elk segment drie gele ringen en zwarte vlekjes. De giftige bestanddelen van het jakobskruiskruid maken de rups oneetbaar, die daardoor beschermd wordt. Ze verpoppen zich op de grond in een dikwandige cocon.

Deze website maakt gebruik van cookies. Vergrote lymfeklier lies vrouwtje is bij deze soort een kop groter dan het mannetje! Hoe plant de meriansborstel zich voort. Een volwassen meriansborstel heeft geen monddelen en neemt dus geen voedsel op.

De vlinders vliegen overdag en zijn gemakkelijk te verstoren. Kleine Vuurvlinder De kleine vuurvlinder is de enige van deze familie die in ons land algemeen voorkomt, groene harige rups met stekel.

Direct aan de slag met je domein?

Ook uitgebreide beschrijvingen die gebaseerd zijn op veel exemplaren van een soort van veel verschillende locaties ontbreken nog. Door het verdwijnen van de schubben schijnen de donkere aders steeds meer door de vleugels heen en worden ze ook aan de bovenkant duidelijk zichtbaar. Het is een zeldzame vlinder die voornamelijk in Noord-Limburg voorkomt.

Rups opkweken.

 • De moeite waard eens te gaan kijken.
 • De moeite waard eens te gaan kijken.
 • Na de winter, in het voorjaar, komen ze weer tevoorschijn en worden ze nogal eens zonnend gezien, alvorens ze gaan verpoppen.
 • Het verspreidingsgebied van de meriansborstel loopt van West-Europa tot in Midden-AziĆ«.

De rups van het oranjetipje lijkt op een takje foto: Henk Bosma! Hij teert op de reserves die hij als rups heeft opgenomen. Hij vliegt van juni tot augustus. Toggle navigation. Vooral in droge graslanden en heiden. Vraag je gratis Vlindergids aan en ga aan de slag met onze tips. De kop zelf is zwart.

Laatste berichten

Hij vliegt van juni tot augustus. Meestal zijn ze licht geelgroen, maar er komen ook bruine vormen voor. Er zijn rupsen die zo variabel zijn en zoveel lijken op verwante soorten, dat het vrijwel onmogelijk is om de soort met zekerheid op naam te brengen. Bij het determineren van rupsen is het goed om de verschillen tussen de diverse families te weten.

Welke rups! De moeite waard eens te gaan kijken. Heeft de rups stekels. Bij het determineren van rupsen is het goed om de verschillen tussen de diverse families te weten.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 1

 1. Stefanos:

  De winter brengt hij door in het popstadium, goed verborgen in een cocon tussen strooisel of achter losse schors.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *